Sery długodojrzewające – czym się charakteryzują?
14 października, 2022Sery posiadają naprawdę wiele odmian i przez to znacząco różnią się od siebie. Wiele osób nawet nie zdaje sobie sprawy z tego, jak bardzo rozbudowany jest świat serów. Jedna z odmian to sery długodojrzewające. Czym się one charakteryzują i gdzie można je kupić tak, by byly wysokiej jakości?
W jakim miejscu można kupić dobre sery długodojrzewające?
Aby kupić dobre długodojrzewające sery w Warszawie trzeba się czasem dość mocno postarać. Na szczęście istnieją jednak specjalistyczne sklepy, które oferują przeróżne rodzaje sera, w tym właśnie sery długodojrzewające. Ważne jest, by wybrać miejsce, w którym obsługa bardzo dobrze zna się na oferowanych serach i jest w stanie doradzić podczas wyboru.
Jedno z miejsc, w którym można zakupić długodojrzewające sery jest serowa restauracja, która mieści sie w Warszawie i z racji na to ma dostęp do świetnych serów, gdyż sama zajmuje się ich produkcją. Posiada ona niezły wybór serów długodojrzewających, które mogą stanowić naprawdę ciekawe dodatki do wielu potraw.
Czym charakteryzują się sery długodojrzewające?
Jak sama nazwa wskazuje sery długodojrzewające charakteryzują się przede wszystkim długim okresem dojrzewania, który wynosi od 3 miesięcy do nawet 3 lat. W tym czasie tracą one część swojej wagi i znacząco zmieniają swoją strukturę, barwę oraz sposób w jaki smakują. To, czym przede wszystkim charakteryzują się sery długodojrzewające to barwa. Wraz z czasem ta staje się coraz ciemniejsza i takie sery stają się powoli karmelowe lub bursztynowe.
Bardzo ważny w wypadku serów długodojrzewających jest również oczywiście ich smak. Ten wraz z upływem dojrzewania staje się coraz bardziej intensywny. Coraz bardziej uwydatniają się nuty smakowe, które przebijają się na początku dojrzewania. Z tego powodu takie sery stają się na przykład bardziej słone, pikantne, owocowe, czy też większa jest ich słodycz. Z tego powodu ten smak po prostu trzeba lubić i warto zwracać uwagę na to, jaki wybieramy ser.